понеделник, 8 декември 2008 г.

Влизаме в окото на кризата до няколко месеца

Иван Костов
DeltaNews
Догодина България ще попадне точно в "окото" на световната финансова криза, като това време ще съвпадне с предстоящите парламентарни и евроизбори през лятото. Това прогнозира лидерът на ДСБ Иван Костов. По оценката на бившия министър-председател страната ни ще навлезе в рецесия още през следващите месеци.
Тъмносиният не си спести и критиките към новия бюджет 2009. Предвиденият икономичеки ръст от 4,7% се дължи на един нереалистичен оптимизъм. Той пък от своя страна, е резултат на неправилния прочит на въвежданетона плоския данък, обясни Костов пред БНР.
Криза
Въпреки притесненията заради западащата икономика, Костов видя и положителен ефект в кризата. Според него, тя ще доведе до по-прозрачен бизнес, както и до по-трезва българска икономика. Като нейн "порочен депозит" депутатът предели сивия сектор. "Това, което се отчита като развитие, всъщност е ефектът от въвеждането на 10-процентния плосък данък и "избелването" на сивата икономика", смята той. По негови думи обаче, това не е реално развитие, а просто очистване от нелицензираните приходи. Иван Костов е убеден, че сега най-важното за страната ни е да се съсредоточи върху икономическия напредък, като остава на заден план политиката на либерализация.
Избори
"Коалицията смята, че това (членството в Евросъюза - бел. ред.) означава да плащаме членски вноски, а Брюксел да ни спира парите", ядоса се народният представител, като обвърза яда си с това, че опозиционният натиск трябва да се засили. "Ние сме готови да работим за обединена опозиция в това народно събрание и сме започнали да работим", подчерта Костов визирайки проекта си за обединени десни. "Атака" също имала място в широката опозиция. Освен това, десницата да си сформира и Координационен съвет. Това обаче не било предизборна стратегия, а сплотяване, което да работи за проевропейска държава, увери Костов.

източник www.deltanews.bg