петък, 19 декември 2008 г.

Едно интервю на Юрген Рот


Какво послание към българските читатели отправя Юрген Рот, разследващият журналист написал книгата „Новите български демони”, какво компрометира образа на България? Отговор на тези и други въпроси пред Агенция „Фокус” даде Юрген Рот


Фокус: Г-н Рот, при представянето на книгата си вие заявихте, че единствената ви цел е да предизвикате дискусия. В медиите се появиха много критики към източниците ви на информация. Как подбирахте хората, които интервюирахте и как проверявахте, казаното от тях?

Юрген Рот: Целта ми бе да разговарям с най-различни хора, които имат някаква възможност да кажат нещо по отношение на криминалните кръгове и на корупцията, онези, които реноме в тази област и се занимават с тези теми и могат нещо да кажат по този въпрос. Подбирал съм ги, по това, че те са имали нещо да кажат по тези теми в българските медии. Имал съм хора, които са ме свързали с тези лица, за да осъществявам контакта. Това между другото бяха предимно български журналисти, именно те ми даваха информация за лицата. Тава бяха хората, които преди това са се обръщали към мен и са ми писали в Германия. Тоест това е един много широк спектър от хора.

Фокус: Как проверявахте информацията и опитахте ли да се свържете с хората, за които сте писал?

Юрген Рот: По принцип съм опитвал да се свържа с хора, за които съм писал. Те отказаха да се срещнат с мен. Такъв пример е групата ТИМ, за които много подробно съм направил своето изложение. По отношение на тази група има много сериозни обвинения от най-различни хора и Иво Каменов беше изслушан много подробно точно по тези въпроси. Той естествено отхвърли всички тези обвинения и каза, че всичко това са лъжи и измислици.

Фокус: В българската съдебна система записът на магнетофон не се приема като доказателство. Това притеснява ли ви?

Юрген Рот: В немското право магнетофонни записи и записи на носител се допускат като доказателство в онези случаи, в които лицето, което е записвано е дало предварително съгласието си за този запис. Освен това трябва да се добави, че при тези разговори, които се водеха винаги е имало и други свидетели и присъстващи.

Фокус: Във вашата книга определяте групировката ТИМ като новото европейско лице на България. Споменавате за предстоящи проверки от страна на европейските институции, кога очаквате да се случат те и ще бъде ли компрометиран образът на България, защото очевидно знаете много повече от това, което казвате?

Юрген Рот: Образът на България се компрометира от мафиотските действия тук, а не от журналистите или писателите, които пишат по този въпрос. Компрометира се не образът на България, а имащият власт политически елит в България. А що се отнася до групата ТИМ казвам, че има различни полицейски доклади в Европа по отношение на групата ТИМ. По отношение на групата ТИМ, ако можем да говорим въобще за такава група, защото това не е сдружение, което си има управителен съвет и председател, а е по-скоро една мрежа от определени фирми, които са свързани. Това, което сочат тези доклади е, че те наблюдават тази група. Това са информации, които се събират. Дали някога ще се стигне до разследвания по отношение на тази група е доста спорен въпрос, като се има предвид ситуацията и обстоятелствата в България, защото междувременно на тази група й се е отдал скокът и преминаването в легалността. Затова има и трудности. Имало е опити в България да се водят разследвания, за които се говори в тази книга и има ясното изявление на Ваньо Танов, който тогава отговаряше по тези въпроси, който каза, че не било разрешено да се водят разследвания по отношение на ТИМ.

Фокус: Как се свързахте с Ваньо Танов?

Юрген Рот: Не мога да си спомня.

Фокус: Защо точно в момента излиза тази книга, като се имат предвид критиките по отношение на неточния превод. Бързахте ли с издаването й?

Юрген Рот: Сега за теории на конспирациите ли ще си говорим? Книгата е написана за България и издаването винаги е през есента, това е нормалният цикъл на работа в издателствата. Това, което се крие във вашия въпрос се отнася до Румен Петков и до предстоящия конгрес на партията, където той иска да играе някаква роля. Това е нещо, за което аз просто не знаех. Такива теории на конспирацията имат това свойство, че всъщност реалността е доста по-банална, отколкото хората си я представят за тези теории. Ако тази книга би могла да допринесе за това Румен Петков да няма по-нататък някаква политическа роля, то тази книга би изиграла една много голяма роля.

Фокус: Сега в момента, какви са взаимоотношенията ви с така наречените „източници на информация”, които сте ползвал за написването на книгата, включително и с Ваньо Танов?

Юрген Рот: В последните месеци не съм разговарял с тях. Аз мисля, че тези източници са все още нещо, на което човек е можел да се осланя, тогава никой от тях не се е отказал несериозен. Имах възможност в София сега, да говоря с нови източници, които за съжаление потвърждават всичко, което е казано. Те ми разказаха интересни истории за Министерство на вътрешните работи от времето, когато Румен Петков бе вътрешен министър, които за съжаление само допълват картината, която аз вече съм представил.

Фокус:Вие представяте Румен Петков като покровител на амфетаминовите канали и производства в страната. След скандала около срещата с братя „Галеви” тогавашният вътрешен министър Румен Петков си поддаде оставка, но все още е активен участник в политическия живот. Според вас това български политически феномен ли е?

Юрген Рот: Що се отнася до амфетамините, аз цитирам много сериозен източник и пиша подробно, че за това няма доказателства. Казвам, че това е твърдение и за него няма преки доказателства, но изглежда Румен Петков не чете подобни допълнения. Човек като Румен Петков на базата на неговото политическо минало в Европа не може да играе никаква политическа роля; по този въпрос няма никакво съмнение. А политик, който заплашва журналисти и да говори, че на един журналист, трябва да му се удари един през устата в моя случай конкретно, един такъв политик в Германия би бил подложен на съдебно преследване или за много дълго време той би бил изключен от политиката. Защо нещата стоят по друг начин в България вероятно се дължи на факта, че той все още има много голямо политическо влияние и политическа власт.

Фокус: Обяснявате ли си откъде идва тази негова власт и какво бихте препоръчали на БСП?

Юрген Рот: За щастие има умни и честни хора и в социалистическата партия и те би трябвало просто да го поставят на един политически коловоз в „девета глуха”. Но от друга страна Румен Петков има информация, която е компрометираща за други, а знанието винаги е власт и аз предполагам, че той използва именно това свое знание като инструмент за упражняване на власт.

Фокус: Споменахте за необходимостта от създаване на щит за журналистите в България. Защо мислите така и бихте ли инициирал такъв род защита?

Юрген Рот: Аз бих инициирал такава защита, ще се застъпя пред европейските институции, за да може да се създаде такъв щит над журналистите в България, за да могат да пишат открито по онези въпроси, които са важни.

Фокус: Как ще отговорите на твърдението, че с издаването на книгата перете пари?

Юрген Рот: Първо интелектуалното ниво на Румен Петков е явно нещо, което ние в Германия бихме описали като нещо, което е под всякакви възможни граници. Друга страна, трябва да ви кажа, че приходите от тази книга и от нейното издаване въобще не могат да се считат за някаква сериозна сума. Това е една сума от 3 600 евро, която аз получих за тази книга. Сума, за която в Германия един човек, дори не би започнал да пише.

Фокус: Балканите страдат, от това, че са известни като „барутния погреб” на Европа. Вие сте разследващ журналист и вашите разследвания обхващат и други страни. Какво мислите за България след демократичните промени?

Юрген Рот: България определено не е „барутен погреб” на Европа по причина на това, че България е част от Европейския съюз. Тя обаче е социален барутен погреб, защото именно младите хора нямат шанс да се развиват, защото почти всички ценностни норми нямат или играят малка роля в тази страна. Затова се боя по-скоро, че ще има една „балканизация на Европа”.Опасно е именно това, че всички тези корупционни практики и тази престъпност, която е позната и в Европа с разликата, че тук тя е разпространена повсеместно и почти не й се противодейства.

Фокус: Какво е посланието ви към българските читатели?

Юрген Рот: Моето пожелание към българите е да излязат от тази политическа летаргия, в която са изпаднали, и да се отбраняват срещу тази политическа класа, която се интересува само от собствените си интереси и за която общото благо няма никакво значение. Една книга си остава само книга и във всички случаи тя може да доведе до дискусии. Ако се случат те, то по принцип това е една добра книга.


Десислава АНТОВА
http://opasnite.eu/